Status & säkerhetskontroll. Avloppsstammarna.

Status och elsäkerhetskontrollen är nu utförd och protokollen utskickade. Vi fick tillgång till samtliga lägenheter. Inga hade indikationer på fuktskador.

73 lägenheter hade ett eller flera A-anmärkningar bl.a.:

36! lägenheter saknade brandvarnare.

43 lägenheter hade bl.a. inte satt fast avloppsslang till tvätt/diskmaskin på rätt sätt.

26 lägenheter hade el-fel bl.a. ett eller flera jordade vägguttag där ingen jordledning var framdragen och kopplad. Dessa kan inte vara uppsatta av en behörig elektriker.använd behörig elektriker till att dra fram och koppla in jordledning eller sätta upp ojordade vägguttag. Enligt den nya el-säkerthetslagen är det olagligt att anlita elektriker utan behörighet att utföra el-arbeten.
Alla A-fel kommer att besiktigas så de är åtgärdade, information om tid kommer ca 10 dagar innan. Denna andra besiktning kommer vi att bekosta, men om det av någon anledning krävs ett tredje besök, om vi inte får tillträde till lägenheten eller felen inte är åtgärdade, kommer berörd lägenhetsinnehavare att få betala besöket. Status och elsäkerhetskontrollen kommer att utföras var 3:e år.


Vi har diskuterat framtida åtgärder angående avloppsstammarna.
Vid stambyte är det oundvikligt att badrummen rivs och det måste sedan upp nytt tätskikt på golv och väggar. Arbetstid ca 2-3 veckor per lägenhet.
Eftersom vi har en stam gemensamt med kök och badrum går det att relina stammen. Det görs, mycket förenklat beskrivit, genom att det “tillverkas” ett nytt rör inuti den gamla stammen. Badrummen behöver då inte röras. Arbetstid ca 2-3 dagar per lägenhet. Det är också betydligt billigare än stambyte.
Vid båda åtgärderna måste vi ha tillgång till lägenheterna. Det behövs ytterligare analyser av vad de båda alternativen innebär. Relining blir tidigast år 2021 när alla balkongerna är färdigrenoverade. Stambyte kan bli aktuellt tidigast år 2025. Vi kommer inom kort att meddela vilket alternativ vi beslutat genomföra. Ni som planerar att renovera ert badrum bör vänta på beskedet så ni inte renoverar badrummet och det sedan ska rivas ut vid eventuellt stambyte. Vi börjar med att, som vi informerat om tidigare, spola stammarna för att undvika stopp.

Styrelsen.