Ny elsäkerhetslag. Anmärkning vid brandsyn. Statusbesiktning avloppsstammarna. Balkongrenoveringen.

Den 1/7 2017 fick Sverige en ny elsäkerhetslag,

Det innebär att du som lägenhetsinnehavare har skyldighet att se till att den som utför arbete åt dig har rätt kompetens och behörighet. Du kollar detta på Elsäkerhetsverkets hemsida.Lagen innebär också att fastighetsägare har större ansvar att regelbundet kontrollera och förebygga fastighetens risker och olägenheter för boendes hälsa.Det har även kommit till vår kännedom att det finns lägenheter med elinstallationer som inte är gjorda av behöriga elektriker och därmed inte godkända och säkra.Vi har därför beslutat att genomföra en status- och elsäkerhetskontroll.Detta innebär att en besiktningsman kommer att besöka varje lägenhet.Han kommer att kontrollera bl.a. el-anslutningar, kopplingar och vägguttag.Han kommer även att bedöma riskerna för vattenskador i badrum vad gäller tätskikt och golvbrunn mm. Arbetet börjar 13 november. Besiktningsmannen kommer att lämna lapp i brevlådan ca 10 dagar innan med tid då han vill ha tillträde till lägenheten. Det är för er egen säkerhet viktigt att han får tillträde.

Firman heter BM Fuktteknik och besiktningen beräknas ta ca 30 min.


Vid senaste brandsynen fick vi anmärkning på barn/sittvagn i trapphus.

Detta är en helt onödig anmärkning då det står i såväl ordningsregler som i brandskyddsregler på anslagstavlan att barn/sittvagn inte får ställas i trapphuset. Den är lättantändlig och då den stod delvis ute i gången kan den vara ett hinder vid utrymning. Om den påträffas igen kommer vi att undersöka med våra jurister om det finns möjlighet för oss att forsla bort det som är lättantändligt och står i allmänna utrymmen och dessutom kan hindra utrymning.


Våra avloppstammar är snart 50 år. Vi ska därför spola och filma dessa för att få en uppskattning av statusen. Detta kommer att göras av Spolarna. De kommer i första skedet att ta stickprov och efter att ha utvärderat dessa besluta hur de ska gå vidare. Vi återkommer med mer information om tillträde till lght mm.


Vi vill påminna om att balkongrenoveringen fortsätter med hus 29-31-35 mars månad 2019 och 33-37-39 2020. Balkongen måste då vara helt tom. Ny panel sätts på panelväggen, så denna måste vara tillgänglig ända ner till balkonggolvet. Vi återkommer med arbetsordning och startdatum.